Τοξικοί άνθρωποι: Mύθος ή αλήθεια;

Τοξικότητα… η νέα μόδα που έγινε λατρεία! Διαρκώς παγιδευόμαστε σε καταστάσεις που μας προκαλούν έντονα και συνήθως αρνητικά συναισθήματα και για τις οποίες πάντα κάποιος άλλος είναι υπαίτιος της συναισθηματική μας αυτής δυσφορίας!

Γρήγορα προβαίνουμε σε χαρακτηρισμούς όπως: «Μα πόσο τοξικός άνθρωπος είναι, μου χαλάει την διάθεση μου». «Όλο παράπονα και αρνητική διάθεση έχει, δεν θέλω την τοξικότητα στην ζωή μου».

Τι σόι πράγμα είναι τελικά οι τοξικοί άνθρωποί;

Μήπως έχουμε συνηθίσει να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα και να χαρακτηρίζουμε τους ανθρώπους ως τοξικούς, θέλοντας να αποφύγουμε καταστάσεις που μας πιέζουν συναισθηματικά;

Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές οι άνθρωποι στην ανάγκη τους να πετάξουν από πάνω τους το βάρος της προσωπικής τους δυσφορίας, του άγχους, της πίεσης που προκαλεί η ένταση της καθημερινότητας, συνηθίζουν να τοποθετούν τους άλλους ως υπαίτιους αυτών των καταστάσεων, λαμβάνοντας έτσι μια συναισθηματική ικανοποίηση!

Όμως, αυτή η διάγνωση του «τοξικού» ατόμου δεν αποτελεί ψυχιατρική διαταραχή βασισμένη σε επιστημονικές έρευνες και συμπεράσματα! Ο χαρακτηρισμός «τοξικός» θα λέγαμε πως είναι μια γρήγορη λύση για να προσδιορίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε!

Μα φυσικά και αλληλοεπιδρούμε με δύσκολους  ανθρώπους και διαφορετικές προσωπικότητες. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε πως τα προβλήματα και οι δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε καθώς και η συναισθηματική ανισορροπία που μπορεί να νιώθουμε δεν είναι αποτέλεσμα της επιρροής ενός τοξικού ανθρώπου στην ζωή μας!

Να θυμάστε πώς τοξικοί άνθρωποι δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν τοξικές καταστάσεις! Είναι γοητευτικός ο όρος «τοξικός» κάποιες φορές, αλλά όχι και πραγματικός.

in-between

Κέντρο Ψυχοθεραπείας

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *