Γιατί το να βάζω σε προτεραιότητα τους άλλους μου κάνει κακό;

Πολλές φορές, οι άνθρωποι παγιδεύονται στην ανάγκη να ευχαριστήσουν τους γύρω τους και όχι τον ίδιο τους τον εαυτό. Η αγωνία και η βαθιά επιθυμία να γινόμαστε αγαπητοί και αποδεκτοί από τον περίγυρο, μπορεί να μας δημιουργήσει έντονο άγχος αλλά και φόβο για τα συναισθήματα που τρέφουν οι άλλοι για εμάς.

Προσπαθούμε λοιπόν να λέμε περισσότερα «ναι» στα θέλω των ανθρώπων που μας πλαισιώνουν, θέτοντας έτσι τον εαυτό μας σε διαρκή περιορισμό και μια κατάσταση ανικανοποίητου.

Πώς όμως θα καταφέρουμε να  δώσουμε χώρο στην πραγματική προσωπική μας ευτυχία χωρίς η ευχαρίστηση των άλλων να αποτελεί βασική μας έγνοια;

Η ανάγκη μας να ικανοποιήσουμε τους γύρω μας δεν αποτελεί πάντα μια καλή συνήθεια ή ένα καλοπροαίρετο ελάττωμα. Καθώς πολλοί άνθρωποι δεν αποδέχονται την απόρριψη ούτε την άρνηση, έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο θέτουμε τα όριά μας.

  • Βάζοντας τα κατάλληλα όρια, προστατεύουμε τον εαυτό μας και δίνουμε χώρο στα θέλω μας.
  • Μη φοβάστε να αρνηθείτε όλα εκείνα τα «πρέπει» των άλλων. Φροντίστε για τον εαυτό σας κάνοντας πράξη τις δικές σας σκέψεις και επιθυμίες.
  • Μην θέτετε τον εαυτό σας σε δεύτερη μοίρα! Προσπαθήστε να βάζετε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους χωρίς να παραμελείτε τα «θέλω» σας για τις ανάγκες των άλλων.
  • Αναγνωρίστε, αποδεχθείτε και αγκαλιάστε τον εαυτό σας. Μέσω της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, είστε σε θέση να κατανοήσετε τον ίδιο σας τον εαυτό και συνάμα να χτίσετε πιο υγιείς ανθρώπινες σχέσεις!

in-between

Κέντρο Ψυχοθεραπείας

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *