Γιατί είμαι συνέχεια θυμωμένος/η;

Θυμός, ένα συναίσθημα γεμάτο ένταση, που συνήθως χρησιμοποιείται από τους περισσότερους ανθρώπους ως ένας μηχανισμός άμυνας και συνάμα επίθεσης απέναντι σε καταστάσεις που τους προκαλούν:

  • Φόβο
  • Έντονο άγχος
  • Αισθήματα αδικίας & απόρριψης
  • Αισθήματα αδυναμίας & απόγνωσης

Πολλές φορές λοιπόν επιλέγουμε να εκφραστούμε μέσω του θυμού για να αντιμετωπίσουμε τα ίδια μας τα συναισθήματα αλλά και εξωτερικά ερεθίσματα που επηρεάζουν την ψυχική μας ηρεμία.

Τι συμβαίνει όμως όταν ο θυμός γίνεται η αγαπημένη μας συνήθεια;

Ο θυμός συνήθως μας κυριεύει με αποτέλεσμα να χάνουμε τον έλεγχο, να μην σκεφτόμαστε καθαρά και να αντιδρούμε εκρηκτικά & παρορμητικά. Άλλοτε τον αγνοούμε, δεν τον αποδεχόμαστε και τον κρύβουμε σιωπηρά μέσα μας επιβαρύνοντας ασυνείδητα την υγείας μας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό λοιπόν να μάθουμε να ελέγχουμε τα θυμωμένα συναισθήματά μας και να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Να θέτουμε όρια στον θυμό μας. Ως συναίσθημα, ο θυμός είναι φυσιολογικός  και υπαρκτός γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τον αντιληφθούμε και να τον αποδεχτούμε, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του. Να καταφέρουμε να κατανοήσουμε  σε βάθος τον θυμωμένο εαυτό μας.

Μέσω της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας έχετε να ανακαλύψετε τα αίτια που προκαλούν την εκρηκτική αυτή συμπεριφορά αλλά και να αναπτύξετε αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης του θυμού.

in-between

Κέντρο Ψυχοθεραπείας

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *